Vacaturebank
Voor Vrijwilligers

Inschrijven organisatie of vrijwilliger

Inloggen

  1. Wachtwoord vergeten?

Maximaal vrijgestelde vrijwilligersvergoeding 2023

Hoeveel kan je een vrijwilliger belastingvrij betalen?

De Belastingdienst publiceert jaarlijks het bedrag dat je belastingvrij mag verstrekken aan de vrijwilligers en bestuurders. Het bedrag is in 2023: 1900 euro per jaar en op maandbasis 190 euro.

Belastingvrije vrijwilligersvergoeding

Non profit instellingen, zoals verenigingen kunnen vrijwilligers een vergoeding betalen. Er zijn regels voor een vrijgestelde vrijwilligersvergoeding. Er zijn twee mogelijkheden. Het betalen van de onkosten van de vrijwilliger of het betalen van een vaste (uur)vergoeding. Wanneer een vrijwilliger een vrijwilliger is varieert van situatie tot situatie.

Onkostenvergoeding

De organisatie kan aan een vrijwilliger alle gemaakte kosten vergoeden. Dat moet dan wel gebeuren op basis van declaraties met bonnen en/of kilometerspecificaties. Het voordeel is dat er geen maximum is aan deze vergoedingen en dat alle kosten betaald kunnen worden. Het is aan te raden in dit geval een declaratieregeling op te stellen als organisatie. Ter voorkoming van deze administratieve last is ook een vaste vergoeding mogelijk.

Vast bedrag

Hiervoor is een bepaald bedrag dat fiscaal vrijgesteld kan uitbetalen. Hiermee wordt het vrijwilligerswerk gestimuleerd. Door de betaling buiten de belastingheffing te houden is er ook geen onnodig papierwerk.
De Belastingdienst hanteert een uurtarief en maxima per maand en per jaar. Het gaat er in de kern ook om dat er geen reële beloning is voor het werk dat de vrijwilliger uitvoert.