Vacaturebank
Voor Vrijwilligers

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u het antwoord op veelgestelde vragen. De pagina's met veelgestelde vragen worden gevuld door de vrijwilligerscentrale

Staat uw vraag er nog niet bij? Stel uw vraag via het contactformulier. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

 1. 1 Vrijwilligerswerk
  Wat is vrijwilligerswerk?
  In het algemeen is vrijwilligerswerk: werk dat u onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.

  Voorwaarden vrijwilligerswerk
  Het is niet precies te zeggen wat wel en wat geen vrijwilligerswerk is. De volgende criteria gelden in het algemeen voor het werk dat u als vrijwilliger doet:

   

  • Het werk is in het algemeen belang of in een specifiek maatschappelijk belang. 
  • Het werk heeft geen winstoogmerk.
  • Uw werk als vrijwilliger kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan.

   

  Overheid en vrijwilligerswerk
  Of het werk dat u als vrijwilliger wilt doen ook echt vrijwilligerswerk is, kunt u navragen bij de betreffende instantie. Heeft u een uitkering, dan vraagt u aan uw uitkeringsinstantie of deze akkoord gaat met uw vrijwilligerswerk. Als u vragen heeft over uw belastingaangifte, kan de Belastingdienst u verder helpen.

  Meer informatie vrijwilligerswerk
  Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kunt u terecht bij de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk (NOV).

  Hoe vind ik vrijwilligerswerk?

  Als u vrijwilligerswerk zoekt, zijn er verschillende plekken waar u terecht kunt. U kunt informeren bij uw gemeente, bij een vrijwilligersorganisatie of bij de organisatie waar u aan de slag wilt.

  Vrijwilligerswerk via de gemeente
  Mogelijk heeft de gemeente een vacaturebank voor vrijwilligers. U kunt dit navragen bij uw gemeente.

  Vrijwilligerscentrale
  Om vrijwilligerswerk bij u in de buurt te vinden, kunt u contact opnemen met de vrijwilligerscentrale. In bijna alle gemeenten zijn vrijwilligerscentrales. Via Vrijwilligerswerk.nl vindt u de vrijwilligerscentrale bij u in de buurt.

  Direct naar organisatie
  Als u al weet welk soort vrijwilligerswerk u wilt doen, kunt u natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met de organisatie waar u als vrijwilliger aan de slag wilt. U vraagt dan bijvoorbeeld aan de voetbalvereniging of zij trainers nodig hebben of aan het verpleeghuis of zij gastheren of gastvrouwen zoeken.

   

 2. 2 Randvoorwaarden
  Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?
  U bent als vrijwilliger niet automatisch verzekerd als u vrijwilligerswerk doet. Als u aan het werk bent en bijvoorbeeld een ongeval of schade krijgt of veroorzaakt, bent u niet automatisch verzekerd. U kunt het beste navragen bij de organisatie waar u als vrijwilliger werkt of u verzekerd bent bij ongevallen en aansprakelijkheid. Ook kunt u bij uw gemeente navragen of deze een collectieve verzekering heeft afgesloten.

  Collectieve verzekering vrijwilligers
  Vrijwel alle gemeenten hebben een collectieve verzekering afgesloten voor hun vrijwilligers. Het verzekeringspakket kan per gemeente verschillen. Collectieve vrijwilligersverzekeringen zijn bedoeld als een aanvulling op uw eigen verzekering, niet als vervanging. Vraag daarom aan de vrijwilligersorganisatie of aan de gemeente wat de dekking is van de gemeentelijke vrijwilligersverzekering. U kunt dit het beste doen voordat u aan de slag gaat als vrijwilliger.

  Moet ik mijn vergoeding voor vrijwilligerswerk opgeven bij de Belastingdienst?
  Vrijwilligers kunnen een onbelaste vergoeding krijgen. U moet dan als vrijwilliger aan bepaalde voorwaarden voldoen. U doet het vrijwilligerswerk bijvoorbeeld niet voor uw beroep. Ook mag de hoogte van uw vrijwilligersvergoeding niet hoger zijn dan een bepaald bedrag.

  Voorwaarden vrijwilligersvergoeding
  Onder welke voorwaarden u voor de inkomstenbelasting vrijwilliger bent, leest u op de website van de Belastingdienst. Bij vraag en antwoord vindt u o.a. informatie over de vrijwilligersvergoeding. 

  Geldt de Arbeidstijdenwet?
  Voor sommige werknemers of beroepen is de Arbeidstijdenwet niet of maar gedeeltelijk van toepassing.

  Uitzonderingen Arbeidstijdenwet
  De Arbeidstijdenwet geldt niet of slechts gedeeltelijk voor vrijwilligerswerk